Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Κροίσος των Βαλκανίων ο Αλβανός διακινητής ναρκωτικών

kroisos-twn-balkaniwn-o-albanos-diakinitis-narkwtikwn

Τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, πολυτελείς κατοικίες και οχήματα σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρώπης φέρεται να έχει ο 44χρονος φερόμενος «Εσκομπάρ» του καρτέλ ναρκωτικών των Βαλκανίων, στοιχεία που έχουν μπει στο ερευνητικό πεδίο των ελληνικών και αμερικανικών αρχών.

Χθες εκδόθηκε το ελληνικό ένταλμα σύλληψής του, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε πανευρωπαϊκό και να διαβιβαστεί στις Αλβανικές αρχές μέσω της Ιντερπόλ. Στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής αντίγραφα της δικογραφίας με στοιχεία που αφορούν τον «ισχυρό άνδρα» της Αλβανίας, για την εμπλοκή του οποίου στην υπόθεση έχει ξεσπάσει σάλος, θα διαβιβαστούν στον Γενικό Εισαγγελέα της γειτονικής χώρας, ο οποίος πιθανότατα θα ζητήσει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψής του. Από εκεί και πέρα ο δικαστικός λειτουργός θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ο κατηγορούμενος, αν θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 44χρονος βρίσκεται σε καθεστώς διακριτικής επιτήρησης, εξαιτίας των πιέσεων που έχουν ασκήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες των αμερικανικών αρχών, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται ότι Αλβανοί αξιωματούχοι ήταν ενήμεροι στον βαθμό που δεν επηρεάζονταν οι έρευνες για την εμπλοκή του 44χρονου με τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, ενώ είχε διαβιβαστεί σχετική αναφορά των ελληνικών διωκτικών αρχών μέσω της Ιντερπόλ. Οι αλβανοί αξιωματούχοι παρότρυναν τους έλληνες συναδέλφους τους τα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του να είναι ισχυρά, καθώς το προφίλ του, η διείσδυσή του στον πολιτικό και κρατικό μηχανισμό της χώρας τους έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, η οποία δεν θα ήθελαν να καταπέσει ελλείψει στοιχείων. Οι Έλληνες αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών κάνουν λόγο για υπόθεση «δεμένη» και αδιαμφισβήτητα στοιχεία ενοχής.

Το 2006 είχε κατηγορηθεί και πάλι για μεταφορά 700 κιλών χασίς, ενώ η πολιτική θύελλα αντιδράσεων είχε ξεσπάσει το 2014 όταν είχε τοποθετηθεί στην περιφερειακή διεύθυνση μεταφορών των Αγίων Σαράντα. Προς το παρόν το υπουργείο Μεταφορών της Αλβανίας, απέλυσε τον «Kelly» από την θέση του διευθυντή μεταφορών στους Αγίους Σαράντα, μετά τις κατηγορίες σε βάρος του. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του είναι δήμαρχος και ανήκει σε κόμμα της Αλβανίας

Ενδεικτικά, στη δικογραφία που σχηματιστεί, αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2016, εν μέσω προετοιμασίας για τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αλβανία στη δυτική Ευρώπη, ο «Kelly», όπως κατονομάζεται στις συνομιλίες μελών του κυκλώματος, φέρεται να μεσολάβησε ώστε το φορτηγό με τα ναρκωτικά να περάσει δίχως πρόβλημα τον τελωνειακό έλεγχο. Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες εμφανίζεται ως το άτομο που είχε την ευθύνη για τη μεταφορά χασίς με ταχύπλοα σκάφη από την Αλβανία στα νησιά του Ιονίου και από εκεί στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, πριν το κύκλωμα αποπειραθεί να ξεφορτώσει 600 και πλέον κιλά χασίς σε ερημική βραχονησίδα στη Ζάκυνθο, ο «Kelly» είχε στείλει στην Ελλάδα δύο συνεργούς του με εντολή να μισθώσουν παραλιακό σπίτι στη Λευκάδα για την απόκρυψη των ναρκωτικών.

Σε άλλα σημεία της δικογραφίας, ο 44χρονος φέρεται να κανόνιζε μεταφορά 60 κιλών κοκαΐνης, πέντε ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι. Η διακίνηση από το Βέλγιο στην Ιταλία αναβλήθηκε εξαιτίας των έντονων μέτρων ασφαλείας και τους εξονυχιστικούς διασυνοριακούς ελέγχους σε κάθε είδους όχημα, για τον εντοπισμό καταζητούμενων τζιχαντιστών. Ένα χρόνο νωρίτερα, από τις 2 έως τις 7 Απριλίου 2015, τα μέλη του κυκλώματος αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ναρκωτικά από το Βέλγιο στο Όσλο της Νορβηγίας, με φορτηγό διεθνών μεταφορών. Και αυτή η μεταφορά αναβλήθηκε γιατί εξέπνευσε η προθεσμία παραλαβής του νόμιμου φορτίου και επειδή το ύψος του φορτηγού ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που επιτρέπεται στη Νορβηγία.

Στις αρχές Μαρτίου 2016 μία ακόμη μεταφορά ματαιώθηκε γιατί τα πορτοκάλια, το νόμιμο φορτίο κάλυψης των ναρκωτικών, λόγω των καθυστερήσεων στη Βουλγαρία, ... σάπισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου