Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Στ. Κριμιζής: Υπάρχουν εργαλεία ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα


Εργαλεία ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα «υπάρχουν και είναι διαθέσιμα» διεμήνυσε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit του Economist το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη της SAP, ο διακεκριμένος καθηγητής αστροφυσικής της NASA Σταμάτης Κριμιζής, υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το πιο σταθερό υπόβαθρο για αειφόρο οικονομική πρόοδο.


Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Τεχνολογία (ΕΣΠΕΚ), το οποίο κατάρτισε από την περίοδο 2010-13 το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Πρόκειται για ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο, με 7ετή ορίζοντα», για την αύξηση της Έρευνας και Καινοτομίας ως ποσοστού του ΑΕΠ από 0,5% σε 1,5% έως το 2020.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κριμιζής στάθηκε επίσης στην πρόταση - διάγραμμα μιας νέας δομής για τη διοίκηση και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) με στόχο την αυξημένη αποτελεσματικότητα.
«Η συνταγή για έξοδο από την κρίση, μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, περιλαμβάνει επικέντρωση στην ποιοτική έρευνα και αριστεία, και στην καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ εκπαίδευσης, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο κ. Κριμιζής.
Την περίοδο 2004-09, η ένταση Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,58% του ΑΕΠ, έναντι 1,84% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27», 2,61% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και 3,39% του ΑΕΠ στην Ιαπωνία.
Επιπροσθέτως, ο καθηγητής επισήμανε ότι ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως, ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας ή των Ελλήνων διεθνώς αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% ή 0,20% από τα 6,92 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη.
Παρά τη σημαντική παραγωγή Ελλήνων επιστημόνων, το 85% εκείνων με ισχυρή επιρροή (σύμφωνα με διεθνείς δείκτες) δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Κριμιζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου