Η πόλη της Βενετίας, το Στόουνχεντζ, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, το Νησί του Πάσχα και τα Νησιά Γκαλαπάγκος είναι μεταξύ των 31 φυσικών και πολιτιστικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε 29 χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNESCO, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και επιστημονικών συλλόγων.
«Πρέπει να κατανοήσουμε, παρακολουθήσουμε και αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις απειλές της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», δήλωσε ο Μέχτιλντ Ρέσλερ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Όπως υπογραμμίζουν τα ευρήματα της έκθεσης, η επίτευξη του στόχου του περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε ο Ρέσλερ.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε οι χώρες να υποστηρίξουν με δράση τις υποσχέσεις που έδωσαν στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο».
Η έκθεση αναφέρει ότι τα μνημεία είναι ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, τη μεγαλύτερη ένταση καιρικών φαινομένων όπως οι καταιγίδες, την επιδείνωση της ξηρασίας και την επιμήκυνση των εποχών που ξεσπούν πυρκαγιές.
Η εφημερίδα Guardian αποκάλυψε πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας άσκησε πιέσεις στην UNESCO για την αφαίρεση οποιασδήποτε αναφοράς της Αυστραλίας και των μνημείων παγκοσμίων κληρονομιάς της χώρας από την έκθεση, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ο οποίος έχει πληγεί από αποχρωματισμό κοραλλιών σε ποσοστό 93%.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου