Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας στη Γερμανία για διαβουλεύσεις Οργή στην Άγκυρα για το γερμανικό ψήφισμα περί γενοκτονίας των Αρμενίων


Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γερμανία ανακαλείται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Η κίνηση αποτελεί άμεση απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση από τη γερμανική Κάτω Βουλή της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ως «γενοκτονίας».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση των Γερμανών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Γιλντιρίμ, από την πλευρά του, μίλησε για αποτέλεσμα της δράσης ενός «ρατσιστικού αρμενικού λόμπι», το οποίο οδήγησε τη γερμανική Βουλή σε μια «λάθος απόφαση».
Για «κενό γράμμα» έκανε λόγο νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η Μπούντεσταγκ σχεδόν ομόφωνα, για ιστορικό λάθος μίλησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ «ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη γερμανική ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το ψήφισμα «τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.
Σχεδόν ομόφωνη η έγκριση
Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή τα συνεργαζομένα κεντροδεξιά CDU/CSU υπό την Άγκελα Μέρκελ και το κεντροαριστερό SPD.
H συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του αντικαγκελάριου και αρχηγού του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών, επίσης στελέχους του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.
Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πρώτος ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ το 2015, αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή εκείνη την περίοδο, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου