Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Goldman Sachs: Αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις προς την Ελλάδα για μια συμφωνία

Το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει για αρκετό ακόμη διάστημα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει ότι οι αναταράξεις που προκαλούνται στην αγορά δεν θα σταματήσουν με την ανακοίνωση μιας συμφωνίας.


Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι πολιτικές πιέσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία, θα συνεχιστούν, ενώ αναμένεται να κλιμακωθούν όσο πλησιάζουν οι πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία, οι ευρωπαϊκές αγορές θα «χαιρετίσουν» την είδηση, ενώ αν διατεθούν αρκετοί πόροι για την αποτροπή ενός πιστωτικού γεγονότος θα υπάρξει ένα «ράλι ανακούφισης». Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, εκτός και αν υπάρξει μια πιο σταθερή συμφωνία για την περαιτέρω εφαρμογή των διαρθρωτικών προσαρμογών στην Ελλάδα.

Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα παραμείνουν στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημόσιου τομέα προς τον ξένο ιδιωτικό τομέα είναι μικρές (λιγότερα από 40 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων κατέχονται από ιδιώτες). Μέσα από τις εξελίξεις, οι επενδυτές θα αξιολογούν την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν αποκλείεται να ενσωματώσουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει συστημικές συνέπειες.

Οι τελευταίες αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ομάδας των Βρυξελλών πλησιάζει. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει επανειλημμένα εκφράσει τις προσδοκίες του για μια προκαταρκτική συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό θα οδηγούσε πιθανώς σε εκταμίευση επαρκών κεφαλαίων για να επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοφλήσει το ΔΝΤ εγκαίρως, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει μια νέα φάση διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Η Goldman Sachs υπενθυμίζει εδώ ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τέσσερις ξεχωριστές πληρωμές τον Ιούνιο (στις 5, στις 12, στις 16 και στις 22 Ιουνίου), συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Το κλειδί των πληρωμών βρίσκεται, όμως, στις λήξεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (περίπου 7 δισ. ευρώ).

Αν και μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS (ασφαλίστρων έναντι κινδύνου), δεν θα οδηγούσε στην ενεργοποίηση των απαιτήσεων προς το EFSF και δεν θα αναστείλει τη χρήση του ELA της ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμά η Goldman Sachs.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν εξαιρετικά ευμετάβλητες, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να μεταδοθεί αυτό και σε άλλα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, καταλήγει η Goldman Sachs.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου