Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τα capital controls στραγγαλίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που ψυχορραγούν

Με τους πρωτοφανείς κεφαλαιακούς περιορισμούς και την καταστροφική τους επίδραση στις πολύπαθες ελληνικές επιχειρήσεις ασχολείται το Bloomberg που κάνει οδοιπορικό σε κάποιες εξ αυτών, καταγράφοντας σε όλη της την έκταση την απόγνωση των επιχειρηματιών.
Για την Αλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου, το να διευθύνει μια επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα, σημαίνει να περνά ώρες ατέλειωτες στέλνοντας υπομνήματα στην τράπεζά της να «τρέξει» τις αιτήσεις της, ώστε να μπορέσει να κάνει εισαγωγές.

Η 45χρομνη που διατηρεί ένα γερμανικό βιβλιοπωλείο χωμένο σε μια στοά στο κέντρο της Αθήνας δίπλα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ότι ενώ οι προμηθευτές της έχουν προσαρμοστεί στα capital controls δεν μπορεί να πει το ίδιο και για την τράπεζά της. Ο διευθυντής της έχει πει ότι έχει ένα ολόκληρο πάκο με αιτήσεις, δείχνοντάς της το ράφι πίσω της που κοντεύει να πέσει από το βάρος.
«Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα», αναφέρει η επιχειρηματίας που, μαζί με την αδελφή της, είναι συνιδιοκτήτρια του μαγαζιού που είχε ανοίξει η μητέρα τους το 1978. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, οι τράπεζες δεν συνεργάζονται. Εχω προθεσμίες για πληρωμές που πρέπει να κάνω. Η απάντησή τους είναι: Και λοιπόν; Κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Δεν νομίζω ότι οτυς νοιάζει».

Πολλές επιχειρήσεις που ήδη ψυχορραγούσαν και πριν τα capital controls, τλωρα είναι ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Όταν επιβλήθηκαν το πρωί της 29ης Ιουνίου, οι μικρές επιχειρήσεις βρέθηκαν σε δίνη.
Τα έσοδά τους μειώθηκαν κατά μ.ο. κατά 48% τις δυο πρώτες εβδομάδες των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τη ΓΣΕΒΕΕ, σε 1.005 επιχειρήσεις.
Για το ένα τρίτο από αυτές, οι πωλήσεις υποχώρησαν πάνω από 70%, καθώς η κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ήταν απροετοίμαστοι γι' ατό που συνέβη. Μόνο το 50% εξ αυτών χρησιμοποιούσε από πριν το e-banking για μεταφορές εμβασμάτων, ενώ 7 στις 10 δεν είχαν μηχανήματα για πληρωμές με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες).

Για την εταιρεία τροφίμων Gaea Products, τη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η απαίτηση των προμηθευτών για προκαταβολική πληρωμή.

«Σχεδόν ό,τι αγοράζουμε, όπως πρώτες ύλες ή υλικά συσκευασίας, εγχώρια ή εισαγόμενα λειτουργούν με βάση ένα σύστημα προπληρωμής», αναφέρει ο CEO, Αρης Κεφαλογιάννης. Αυτό αποτελεί μείζον θέμα επιβίωσης μιας αγοράς που έχει ήδη χάσει μεγάλη ρευστότητα, αναφέρει.
Η εταιρεία, το πελατολόγιο της οποίας προέρχεται κατά συντριπτική πλειοψηφία από το εξωτερικό, «έσπρωξε» παραγγελιές όσο πιο γρήγορα μπορούσε, με αποτέλεσμα να σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων τον Ιούλιο.
«Ο μεσοπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν υφίσταται πλέον, γιατί τα πάντα είναι απρόβλεπτα», λέει ο ίδιος.
Η Gaea ενδέχεται να κατευθύνει μέρος των εσόδων της από διεθνείς πελάτες σε λογαριασμό ξένης τράπεζας ώστε να πληρώνονται οι προμηθευτές για εισαγόμενα υλικά και για να υπερπηδηθούν χρονοβόρες διαδικασίες.
Η Τιτάν, η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας, κατευθύνει την παραγωγή της σχεδόν αποκλειστικά προς τις εξαγωγές, γιατί τα cpaital controls επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάσταση ρευστότητας, αποστραγγίζοντας την εγχώρια παραγωγή, αναφέρει ο CEO, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Οι ελληνικές εταιρείες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα ίδια τους τα κεφάλαια και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν εισαγωγές και παραγωγή, αναφέρει ο Θ. Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ.
«Υπ' αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσεις, να επενδύσεις, να εισαγάγεις, να εξάγεις, να αναπτυχθείς, να γίνεις διεθνώς ανταγωνιστικός», αναφέρει και προσθέτει: Η κατάσταση αυτή θα αυξήσει τα λουκέτα των επιχειρήσεων, «μειώνοντας την παραγωγή, την απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα και επιφέροντας δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω τις προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα».

Σε άλλη έρευνα της Endeavor το 73% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι τα capital controls θα παραμείνουν για τέσσερις μήνες τουλάχιστον, με το 44% να προβλέπει ότι θα ξεπεράσουν τους 10 μήνες.
Κι όπως λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, πέραν της χαίνουσας οικονομικής πληγής, τα capital controls κατέστρεψαν και τη φήμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου