Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Τι θυμίζει ο αετός του Φαήλου




Το έμβλημα του νέου κόμματος του Φαήλου Κρανιδιώτη “Νέα Δεξιά”, ένας αετός σε μπλε και κόκκινο, θύμισε σε ορισμένους, σαφώς κακεντρεχείς, το έμβλημα της χούντας. Σε πολλούς γραφίστες όμως θύμισε κάτι άλλο: Μία από τις εικόνες, που διατίθενται στη βάση δεδομένων fotolia.com, η οποία προσφέρει έτοιμο υλικό για γραφίστες και εκδότες. Το υλικό αυτό χρησιμοποιούν ως βάση για να ετοιμάσουν γρήγορα ένα λογότυπο, με τον “κίνδυνο” όμως κάποιος άλλος να χρησιμοποιήσει το ίδιο.




Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι αντιληπτό, αυτά διαδίδονται γρήγορα, όπερ και εγένετο μέσω ομάδων γραφιστών στο facebook όπως η Hellenic Graphic Design. Τα σχόλια έδωσαν και πήραν.

Άλλοι που είχαν λιγότερη διάθεση για πλάκα έκαναν λόγο για κλοπή, αν και μπορεί όντως να αγόρασε τα δικαιώματα. Ορισμένοι είχαν πρόβλημα που ο αετός μοιάζει αμερικάνικος. Και κάποιοι με σημειολογικές ανησυχίες, επισήμαναν ότι ο αετός κοιτάζει αριστερά και όχι δεξιά, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι κοιτάζει από δεξιά τη Νέα Δεξιά, αλλά αυτό μάλλον ήταν τρολάρισμα.

Φυσικά σύντομα, χρήστες του facebook επισήμαναν το θέμα στην προσωπική σελίδα του κ.Κρανιδιώτη, ο οποίος απάντησε ατάραχος: “Αλλοι αγοράζουν φτηνά από το διαδίκτυο και προσαρμόζουν στην αισθητική τους, άλλοι κάνουν απευθείας αναθέσεις ή στήνουν διαγωνισμούς και πληρώνουν μαλλιοκέφαλα και κάποιος βγάζει προμήθεια”.

Βέβαια το νέο κόμμα του κ.Κρανιδιώτη δε χρειαζόταν να στήσει και διαγωνισμό για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο έμβλημα ούτε να πληρώσει μαλλιοκέφαλα, απλώς θα μπορούσε να δώσει μία δουλειά σε έναν άνεργο γραφίστα για κάποια αξιοπρεπή χρήματα. Θα πρέπει όμως να εξετάσει τα εξής: Εκτός από το όχι και τόσο απίθανο ενδεχόμενο, να “νοικιάσει” το ίδιο λογότυπο έναντι ελάχιστων χρημάτων ο οποιοσδήποτε (ίσως ακόμη και κάποιο... κόμμα της άκρας αριστεράς, προς μεγάλη φρίκη του πρώην μυστικοσυμβούλου του Σαμαρά), υπάρχει και ο εξής κίνδυνος:

Οι όροι χρήσης της εν λόγω ιστοσελίδας δε φαίνεται να επιτρέπουν την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς και μπορεί να αναγκαστεί να το αλλάξει.

Χώρια που οι Έλληνες γραφίστες έχουν τώρα στη διάθεση τους έμπνευση για άπειρα memes.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου