Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ο αμερικανικός κολοσσός που μπαίνει στα «κόκκινα» δάνεια

o-amerikanikos-kolossos-pou-mpainei-sta-kokkina-daneia

Διαχειρίζεται κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι μέτοχος σε περισσότερες από 90 εταιρίες.

Η εταιρία που ίδρυσε το 1976 ο Χένρι Κράβις με τον ξάδελφό τουΤζορτζ Ρόμπερτς και τον Τζερόμ Κόλμπεργκ αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds στον κόσμο που ειδικεύεται στα περίφημα leverage buyouts.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, η Kohlberg Kravis Roberts, ή εν συντομία KKR, αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός πακέτουπροβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων της Eurobank και της Alpha Bank συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ θα της χορηγηθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Το deal μεταξύ του KKR και των δύο ελληνικών τραπεζών «ετοιμαζόταν», σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και καιρό. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η KKR επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς το 2014 επιχείρησε να κάνει μια αντίστοιχη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ωστόσο το deal τελικώς κατέρρευσε.

Ποιο είναι όμως το αμερικανικό επενδυτικό fund «κολοσσός»που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και ποια η σημασία της κίνησης αυτής για την ελληνική οικονομία;









Το σύστημα Philarstone και το παράδειγμα της Ιταλίας
Όπως ανακοίνωσε η KKR, το επενδυτικό σχήμα θα βοηθήσει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha και της Eurobank, της τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Eλλάδα, μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας της με το όνομα Pillarstone. Σύμφωνα με την KKR, η εταιρία εξετάζει το μάλιστα το ενδεχόμενο να επεκτείνει την εν λόγω πλατφόρμα -που εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιταλία την περασμένη χρονιά- και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι ελληνικές τράπεζες ήταν επιφυλακτικές στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων απευθείας σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια» αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal και προσθέτει: «Όπως ανέφεραν στελέχη ελληνικών τραπεζών πολλά από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει απλώς να αναδιαρθρωθούν και όχι να πωληθούν με ζημιά τρίτων. Η πλατφόρμα της KKR δίνει μια παρακαμπτήρια λύση στο πρόβλημα, αναθέτοντας στο private equity group την αναδιάρθρωση των δανείων. Οι τράπεζες και η KKR θα παρέχουν κεφάλαιο και μόλις αυτά εξυπηρετούνται και πάλι, θα επιστρέψουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με την WSJ, η KKR έχει ήδη αναπτύξει ένα παρεμφερές σχήμα στην Ιταλία, με τις τρεις ιταλικές τράπεζες (Banca Carige, Intensa Sanpaolo SpA, UniCredit SpA) να κάνουν χρήση της πλατφόρμας.

Στη μικτή εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βιώσιμων ωστόσο επιχειρήσεων, αναμένεται να συμμετάσχει, με ποσοστό 5% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αντικείμενο της οποίας θα είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η χρηματοδοτηση των επιχειρησεων.

Οι δύο τράπεζες (Eurobank και AlphaBank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα προβληματικά δάνεια συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που αφορούν ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, από τον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχειακές), τις κατασκευές μέχρι τη βαριά βιομηχανία, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης.

Η

Ποια είναι η KKR
Με διαχείριση περιουσιακών στοιχείων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μετοχικά μερίδια σε περισσότερες από 90 εταιρίες, η KRR θεωρείται από τις μεγαλύτερα private equity funds στις ΗΠΑ αλλά και τον κόσμο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2014, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε κέρδη 478 εκατομμύρια δολάρια και απασχολούσε 1.209 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει γραφεία σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Χιούστον, Ουάσινγκτον), της Ευρώπης(Λονδίνο, Παρίσι), της Ασίας (Χονγκ-Κονγκ, Πεκίνο, Μουμπάι, Ντουμπάι, Σεούλ), της Λατινικής Αμερικής (Σάο Πάολο) και τηςΑυστραλίας (Σίδνεϋ).

Η εταιρία την οποία δημιούργησαν ο Χένρι Κράβις, ο Τζορτζ Ρόμπερτς και ο Τζερόμ Κόλμπεργκ, μετά την αποχώρησή τους από την Bear Sterns ειδικεύεται στα λεγόμενα leverage buyouts, τις συναλλαγές δηλαδή όπου μια εταιρία ή ένα περιουσιακό στοιχείο αγοράζεται από έναν συνδυασμό equity και δανεικών κεφαλαίων, με τέτοιο τρόπο ώστε τα περιουσιακά στοιχεία ή ροές να χρησιμοποιούνται ως «collateral» για να αποπληρωμή των δανεικών κεφαλαίων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η KKR πραγματοποίησε μια σειρά μεγάλων buyouts στις ΗΠΑ (Malone & Hyde, Wometco Enterprises, Beatrice Companies, Safeway, Jim Walter Corp.), το «leverage buyout» για το οποίο έμεινε ωστόσο στην ιστορία είναι εκείνο της RJR Nabisco το 1989. Σύμφωνα με τους επικριτές, μια από τις όχι και τόσο «καλές» πρακτικές της ήταν η εξαγορά εταιριών, η αναδιάρθωσή τους με απολύσεις εργαζομένων και εκ νέου πώλησή τους.

Για την εξαγορά της RJR Nabisco το 1989 γράφτηκε μάλιστα το βιβλίο «Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco».

Η Ευρώπη και το άνοιγμα στην τεχνολογία
Τα τελευταία 7 χρόνια, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο επιδιώκει να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και ειδικότερα στο πεδίο της διαχείρισης προβληματικών δανείων αρχικά στην Ιταλία και πλέον και στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο έχει επιδιώξει η KKR να ανοιχθεί τα τελευταία χρόνια είναι εκείνος της τεχνολογίας. Το Οκτώβριο του 2015 η ΚΚR άρχισε να οργανώνει το πρώτο της επενδυτικό κεφάλαιο αποκλειστικά αφιερωμένο στις επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου