Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. Δραγασάκης: Κοινωνικά ανέφικτη η διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων



Την εκτίμηση ότι «η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική» διατυπώνει ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι η «οικονομία μπαίνει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, η οποία από μόνη της δεν είναι επαρκής για μια ταχεία μείωση της ανεργίας και για την κάλυψη των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών σε υγεία, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος», ενώ εξηγεί ότι πρέπει αφενός να εξασφαλιστεί ανάπτυξη που μπορεί να δώσει το «υφιστάμενο "σύστημα"» και αφετέρου να βρεθούν και να ενεργοποιηθούν «επιταχυντές» της ανάπτυξης. Ως «επιταχυντές», ο κ. Δραγασάκης αναφέρει τη ρύθμιση του χρέους, την προσέλκυση ξέων επενδύσεων (κυρίως παραγωγικών και μακροπρόθεσμων) και την τόνωση της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας.
Αναφορικά με τις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζει ότι «διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης».
Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της παραπομπής του κ. Γεωργίου, ξεκαθαρίζει ότι η «κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα», ενώ προσθέτει πως «κακώς η Κομισιόν παρασύρθηκε, παρεμβαίνοντας μάλιστα και με τρόπο που την εκθέτει».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για ένα ποιοτικό άλμα το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση, «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Τέλος, για το θέμα του ομίλου Μαρινόπουλου κάνει σαφές ότι «θέλουμε να τελειώνουμε με τους σκελετούς του παρελθόντος» αλλά και ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα τη λογική των “δικών μας” επιχειρηματιών, των "δικών μας” τραπεζιτών, των "δικών μας” καναλαρχών και των κλειστών ολιγαρχικών συστημάτων».