Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Κεντροαριστερά: Οι προτάσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης - Ποταμιού



Τις προτάσεις της για τα «επόμενα βήματα» προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου» κατέθεσε προς το Ποτάμι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μεταξύ άλλων, προτείνει εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη του επικεφαλής της νέας παράταξης.


Την ίδια ώρα, ανοιχτή επιστολή «για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες» έδωσε στη δημοσιότητα το Ποτάμι το απόγευμα της Τρίτης, απαριθμώντας μία σειρά διαδικασιών που πρέπει να υλοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ των διαδικασιών, το Ποτάμι προτείνει τρίμηνη προεκλογική περίοδο, ντιμπέιτ και ηλεκτρονικές κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου αυτού πολιτικού κινήματος.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εκλογή ηγεσίας από τη βάση
Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι οι πολίτες περιμένουν πράξεις και όχι λόγια και δηλώνει ότι αναμένει άμεσα τις παρατηρήσεις του Ποταμιού, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου» και σημειώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. «Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει.
Περιγράφοντας τα «επόμενα βήματα», η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει:
  1. Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι,ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για τη συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)
  2. Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.
  3. Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν  και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες - νομούς της χώρας.
  4. Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από τη βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές - πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
  5. Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.
  6. Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
  7. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Χρονικός ορίζοντας, το α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
  8. Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
  9. Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. Χρονικός ορίζοντας ο Απρίλιος του 2017.
Ποτάμι: Τρίμηνη προεκλογική περίοδος και ηλεκτρονικές κάλπες για τον επικεφαλής του Κέντρου
Από την πλευρά του, το Ποτάμι μέσω της ανοιχτής επιστολής «για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες», απαριθμεί τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν, προτείνοντας τρίμηνη προεκλογική περίοδο, ντιμπέιτ και ηλεκτρονικές κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου αυτού πολιτικού κινήματος.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσίοδρας και ο γραμματέας οργανωτικού του κόμματος Παντελής Αβραμίδης, τονίζεται ότι «μετά από την εξάμηνη αναζήτηση των κοινών τόπων αλλά και την ανάδειξη των διαφορών, ήρθε η ώρα των αποφάσεων».
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό Κίνημα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου; Με ενότητα, ανανέωση και πολιτικό σχέδιο; Η δική μας απάντηση είναι “μπορούμε”», αναφέρει το Ποτάμι.
Η Σεβαστουπόλεως στέκεται στην ανάγκη δημιουργίας μίας νέας παράταξης «που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς». «Μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως.
Τονίζει επίσης ότι «παρά τις αμφιταλαντεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ - αμφιταλαντεύσεις που κράτησαν δύο εβδομάδες -  κατορθώσαμε τελικά να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Διαλόγου όπου εκπρόσωποι από την Δράση, το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Οικολόγους, το Δίκτυο μαζί με ανεξάρτητες προσωπικότητες, αναζήτησαν τις λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Το Ποτάμι κάνει λόγο για καταστροφή που προκαλεί στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, η οποία «μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος».
Σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, «σε αυτήν την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά. Άλλωστε αυτός ο χώρος έχει αποδείξει ότι δημιουργεί στελέχη, με συγκρότηση, με ευρωπαϊκές αξίες και διάθεση προσφοράς. Στελέχη που μπορούν να εμπνεύσουν και να χειραφετήσουν την κοινωνία. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στις άλλες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις υπάρχουν στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά».
Το Ποτάμι σημειώνει ότι χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών.
«”Όλα ανοιχτά” είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα», συνεχίζει το Ποτάμι και απαριθμεί τις διαδικασίες, οι οποίες πρέπει κατά τη γνώμη του να υλοποιηθούν:
  1. Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
  2. Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
  3. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
  4. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
  5. Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  6. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
  7. Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
  8. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.
  9. Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.
  10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
  11. Ο νέος αρχηγός και τα νέα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.
Κόντρα με φόντο τις επιστολές
Μετά τον διάλογο μέσω επιστολών, όπου εκφράσθηκαν οι αντιλήψεις τους για την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους μέσω διαρροών.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν για την επιστολή του Ποταμιού: «Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, την διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη πρόταση το ΠΟΤΑΜΙ δεν υποστηρίζει την λογική του αυτόνομου φορέα».
Λίγα λεπτά μετά το Ποτάμι απάντησε: «Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και την διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο κίνημα σε γερές βάσεις, δεν θα κάνουν πίσω».