Ως «οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία», παρουσίασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας σε σημερινή εκδήλωση στη Βουλή, τις διαδικασίες συγκρότησής της.
«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο - και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.
Χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν απ' τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, αλλά έχει και δικαιώματα που προκύπτουν απ' την εθνική κυριαρχία που δεν έχει εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μεταξύ αυτών, είναι και η δυνατότητα να ελέγχει τους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκε το χρέος, όχι μόνον για να αποτυπωθεί η αλήθεια, αλλά να μην συμβούν και στο μέλλον τέτοια φαινόμενα».
Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε εκ νέου αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρατηρώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2009 πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χρέος χωρίς ξένη βοήθεια, την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και κρατικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν πωλώντας cds σχετιζόμενα με την ελληνική οικονομία. «Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια κάνει έρευνα για τα cds και η ΤτΕ αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Καμμένος.
Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε από την πλευρά του πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ' τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».
Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%.
«Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε», ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.
«Οι οικονομικές συνέπειες απ' τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ' τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν», παρατήρησε ο υπουργός.
Παρέμβαση έκανε και ο Βέλγος πανεπιστημιακός και εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.
Σημειώνεται ότι από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου