Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αυτά είναι τα 16 μέτρα-φωτιά στην πρόταση της κυβέρνησης

Βαρύ για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες είναι το κυβερνητικό πακέτο με τα προτεινόμενα μέτρα. 


Πέρα από τις σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό η άνοδος σε μια σειρά προϊόντα στον ΦΠΑ πλήττει οριζόντια όλα τα εισοδήματα, ακόμη και εκείνους που δεν έχουν εισοδήματα.

Ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η άνοδος στις ασφάλειες που επιβαρύνουν τα στεγαστικά δάνεια, ακόμη και τα Ι.Χ. 

Από το συνολικό πακέτο ξεχωρίζουν 16 μέτρα «φωτιά»: 
  1. Αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, εστίαση, συγκοινωνίες
  2. Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά
  3. Προκαταβολή φόρου 100% στις επιχειρήσεις
  4. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος σε αγρότες
  5. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  6. ΕΝΦΙΑ για το 2015 και το 2016
  7. Μείωση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης
  8. Μείωση του ορίου προστασίας μισθών και συντάξεων
  9. Αύξηση συντελεστή φορολογίας σε επιχειρήσεις από το 26 στο 28%
  10. Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια
  11. Εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου για βασική και αναλογιστική σύνταξη
  12. Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τον προσεχή Οκτώβρη
  13. Εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών
  14. Πλήρης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά ως το 2022
  15. Αύξηση του πέναλτι πρόωρης συνταξιοδότησης
  16. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ
Το TheTOC συνέλεξε όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση:
  1. Επιβολή ΦΠΑ στις ασφάλειες που μέχρι σήμερα δεν επιβαλλόταν. Δεν διευκρινίζεται ο συντελεστής που θα υιοθετηθεί (πιθανότατα 23%) αλλά η επιβάρυνση θα είναι σημαντική για όσους έχουν δάνεια κατοικίας, υγείας ή ακόμη και ασφάλειες αυτοκινήτου.
  2. Αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Γίνεται λόγος για διαμόρφωση του συντελεστή στο 15% (από 12% που είναι σήμερα) στα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33% σήμερα) στα εισοδήματα από 12000 ευρώ και πάνω.
  3. Αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 28% άμεσα με ενδεχόμενο ο συντελεστής να ανέβει στο 29% αν δεν βγει ο «λογαριασμός». Για τις επιχειρήσεις προβλέπει και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Για τους επαγγελματίες αυτό θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2017.
  4. Για τον ΦΠΑ προτείνεται αύξηση στα ξενοδοχεία (από το 6,5% στο 13% με ημερομηνία εφαρμογής από Οκτώβριο) στα εστιατόρια (από 13% στο 23%), στα περισσότερα είδη τροφίμων (από 13% στο 23%) και στα εισιτήρια (επίσης από 13% στο 23%). Για τα νησιά προτείνεται από τον Οκτώβριο να καταργηθεί η έκπτωση του 30%. Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι το τέλος του 2016 αλλά η αρχή θα γίνει άμεσα (από Οκτώβριο) με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Υπάρχει αναφορά για αντισταθμιστικά μέτρα για τα φτωχότερα νοικοκυριά των νησιών.
  5. Στο κείμενο υπάρχει η κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών όπως επίσης και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, διακόπτεται η ευνοϊκή μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου
  6. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη άνω των 5 μέτρων και όχι άνω των 10 μέτρων όπως αρχικά είχα προγραμματιστεί.
  7. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
  8. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
  9. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
  10. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Τι προβλέπει η νέα πρόταση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:
  1. Έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
  2. Εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
  3. Αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία Ελλήνων και την προέλευσή της
  4. Θέσπιση περιουσιολογίου.
  5. Μείωση της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
  6. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
  7. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Βαρύ το εργασιακό- συνταξιοδοτικό πακέτο
  1. Με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν  σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν εξοικονόμηση ¼ - ½ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 μέσα από την υιοθέτηση της ακόλουθης νομοθεσίας:
  2. Με τη δημιουργία αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση - μαζί με την εισαγωγή προστίμων για όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση- μέσω του σταδιακού περιορισμού των κεκτημένων δικαιωμάτων στα νόμιμα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, αλλά και των "οδών" πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτός ο περιορισμός θα γίνει μέσω της σταδιακής –μέχρι το 2022- προσαρμογής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και θα αφορά όλους όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (πλην όσων ασκούν βαρέα επαγγέλματα και τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία)
  3.  Με την υιοθέτηση νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρξει ετήσιο πρόστιμο 10% (αντί 6% που είναι σήμερα) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.
  4.  Με την ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και την εξασφάλιση του γεγονότος ότι - ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2015- όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.
  5.  Με την διασφάλιση καλύτερα στοχευμένων κοινωνικών συντάξεων μέσα από την αύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων.
  6.  Με τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και να αρχίσει η εφαρμογή στο 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές το Μάρτιο του 2016. Οι λεπτομέρειες του σχετικού μέτρου θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
  7.  Με το "πάγωμα", σε ονομαστικούς όρους,  των μηνιαίων εγγυημένων ανταποδοτικών  ορίων συντάξεων μέχρι το 2021.
  8.  Με την παροχή μία βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.
  9.  Με την αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους στο 6% από το 4% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.
  10.  Με την κατάργηση των κρατικά χρηματοδοτούμενων εξαιρέσεων και την εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με το πρότυπο των εισφορών στο ΙΚΑ (από 1η Ιουλίου 2015).
  11. Παραπέρα, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:
  12.  Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  13. Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.
  14. Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση την καταβολή εισφορών.
  15. Την ύπαρξη βασικών στοιχείων για μία ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
  16. Την  κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.
  17. Την εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  18. Η διοικητική ενσωμάτωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του 2017. Το 2015 η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μέσω της νομοθέτησης της με στόχο την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών ταμείων σε μία ενιαία οντότητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.  Θα ενθαρρυνθούν επίσης παραπέρα μειώσεις του λειτουργικού κόστους, αλλά και μία καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών πηγών των ταμείων.
  19. Οι αρχές θα υιοθετήσουν νόμους με τους οποίους θα υπάρξει πλήρης αντιστάθμιση των δημοσιονομικών συνεπειών της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012.Παράλληλα με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, θα υπάρξει μία Αξιολόγηση της Κοινωνικής Πρόνοιας για εξασφαλιστεί η δικαιοσύνη όλων των αλλαγών.
  20. Οι Θεσμοί είναι προετοιμασμένοι να λάβουν υπόψη τους όλα τα παραμετρικά μέτρα μέσα στο συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να αντικαταστήσουν μερικά από τα παραπάνω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Χρηματοπιστωτικό σύστημα και κόκκινα δάνεια
  1. Τροποποιήσεις στους υφιστάμενους νόμους για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια 
  2. Τροποποιήσεις στο νόμο για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με τις οποίες θα εισάγεται μηχανισμός για τον διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους καλή τη πίστη οφειλέτες, αλλά και θα απλοποιούνται και θα ενισχύονται οι διαδικασίες, εισάγοντας μέτρα για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου των περιπτώσεων
  3.  Τροποποιήσεις που θα βελτιώσουν άμεσα το δικαστικό πλαίσιο για τις υποθέσεις εκδίκασης καθυστερούμενων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων
  4.  Νομοθεσία που θα καθιερώνει νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα διαχειριστών αφερέγγυων δανείων, το οποίο δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένο επάγγελμα και θα συμβαδίζει με τη διασυνοριακή εμπειρία
  5.  Ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτή η στρατηγική θα οικοδομηθεί στα έγγραφα στρατηγικής που υπάρχουν από το 2013, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με προοπτική ο τραπεζικός τομέας να επανέλθει σε ιδιωτική ιδιοκτησία, προσελκύοντας ξένους στρατηγικούς επενδυτές και επιτυγχάνοντας ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα
  6.  Μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα ετοιμαστεί με τη βοήθεια στρατηγικού συμβούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου