Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ο ΣΚΑΙ επιτίθεται στην ΕΣΗΕΑ για 'απόπειρα τρομοκράτησης' των δημοσιογράφων του

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ κινείται εναντίον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκηθούν οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις σε δημοσιογράφους για "μεροληπτική στάση κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου". 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε την Τρίτη στη δημοσιότητα το site mediatvnews και επιβεβαιώσαμε από πηγή της ΕΣΗΕΑ, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει 9 δημοσιογράφους, προκειμένου να ελεγχθούν για το αν τήρησαν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή όχι την προεκλογική περίοδο πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου.
Η απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής και δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στο ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ.
Οι κλήσεις αφορούν στους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, τους Σταμάτη Μαλέλη και Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), τους Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ και την Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1. Τα ονόματα επιβεβαιώνονται και από τις ανακοινώσεις του Ρ/Σ ΣΚΑΙ.
Στο μεταξύ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο έβλεπε βίντεο από τις επίμαχες τοποθετήσεις των παραπάνω δημοσιογράφων και διάβαζε τις επώνυμες καταγγελτικές επιστολές πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα "Αυγή", τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονται, επιχείρησαν να διαγράψουν από τις web πλατφόρμες τους τα επίμαχα βίντεο.
Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να συνεχιστεί η έρευνα με προσκόμιση αποδεικτικών βίντεο για δημοσιογράφους τους οποίους κατήγγειλαν ονομαστικά πολίτες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ:

"Ο ΣΚΑΪ διαπιστώνει εντεινόμενες απόπειρες τρομοκράτησης των φορέων της ενημέρωσης και των λειτουργών της από αυτοανακηρυγμένους φορείς ανάδειξης της μοναδικής αλήθειας.
Η στοχοποίηση και το κλίμα προγραφών εις βάρος δημοσιογράφων με "πειθαρχικές διώξεις" για τις απόψεις τους, οι προσωποποιημένες εξυβρίσεις από λαθρόβια έντυπα και το διαδίκτυο και οι συστηματικές συκοφαντικές επιθέσεις από πολιτικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εις βάρος "μη αρεστών" μέσων ενημέρωσης, δημιουργούν, ήδη, μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
Όλες οι ενέργειες αυτές ένα στόχο έχουν: τη φίμωση της "άλλης", της όποιας "άλλης" άποψης και γνώμης και την απόκρυψη των "ενοχλητικών" ειδήσεων και της αλήθειας.
Ο ΣΚΑΪ δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εκδήλωση εκτροπής από τα δημοκρατικά κεκτημένα λειτουργίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.
Ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και των διεθνών οργανώσεων προστασίας της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο εγγυητής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου (και ειδικότερα του άρθρου 10 για την Ελευθερία του Τύπου),θα είναι ο πρώτος μας σταθμός".
"Απαράδεκτη και πρωτοφανής προσπάθεια παρακώλυσης της ελευθεροτυπίας από την ΕΣΗΕΑ, η οποία εξυπηρετώντας πασιφανώς τα συμφέροντα της κομματικής δημοσιογραφίας και όχι μόνο, προέβη στο αδιανόητο:  να διώξει δημοσιογράφους που τόλμησαν να κάνουν την δουλειά τους και να πουν στους πολίτες την αλήθεια.
Την ώρα που οι δραματικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον ΣΚΑΪ αλλά και το σύνολο σχεδόν του Τύπου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, όπως κατέδειξε και η χθεσινοβραδινή Σύνοδος Κορυφής, η ΕΣΗΕΑ, σέρνει τον χορό των διώξεων σε βάρος δημοσιογράφων.
Καλεί σε απολογία στο πειθαρχικό της όργανο για δήθεν παραπληροφόρηση και τρομοκράτηση των πολιτών: τον γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, κύριο Σταμάτη Μαλέλη, τον Άρη Πορτοσάλτε, τον Δημήτρη Οικονόμου, το Νίκο Κονιτόπουλο, επίσης από τον ΣΚΑΪ αλλά και τους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το MEGA καθώς και τη Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1.
Και ο  κατάλογος των διώξεων δεν θα τελειώσει εδώ. Ακολουθεί η δίωξη 20 επιπλέον δημοσιογράφων από το χώρο της ενημέρωσης.
Όλα αυτά γιατί οι προαναφερθέντες, και όχι μόνον αυτοί, είπαν την αλήθεια στους πολίτες και επισήμαναν τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρώ, όπως άλλωστε τόνισαν και χθες το βράδυ το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών και θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης.
Πρωτοφανείς είναι οι κατηγορίες που εξαπολύθηκαν εναντίον των διωκόμενων δημοσιογράφων: «διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων», «ψευδείς δηλώσεις», «αντιγραφή των εκβιαστικών θέσεων των ξένων δανειστών», με τα στελέχη του συνδικαλιστικού οργάνου να τους ψέγουν ότι πρωτοστάστησαν στη μαζική επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών.
Η πειθαρχική δίωξη ακολούθησε τις επανειλημμένες κατηγορίες και απειλές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών εναντίον των συγκεκριμένων ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται οι διωκόμενοι".
Με ανάρτηση του στο Facebook τοποθετήθηκε σχετικά και ο διευθυντής του ΣΚΑΙ, Σταμάτης Μαλέλης γράφοντας:
"Προς τα διάφορα καθεστωτικά κομματόσκυλα. Δεν πρόκειται να με φιμώσετε ότι και να κάνετε. Δεν τα κατάφερε καμία εξουσία δεν θα τα καταφέρετε και εσείς. Έχουμε μία τεράστια διαφορά. Δούλεψα σε όλη μου τη ζωή την ώρα που ζεσταίνατε τις κομματικές σας καρέκλες. Χάνετε το χρόνο σας με τις απειλές. Δεν μασάω. Όποιοι θέλετε με επιχειρήματα εδώ είμαι!".

Έρευνες για μεροληπτική ενημέρωση

Σημειώνουμε πως μετά από σειρά καταγγελιών από πολίτες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ΜΜΕ πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το ΕΣΡ αποφάσισε την Τρίτη να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε έλεγχο όλων των στοιχείων για να λάβει τις αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Στις 29 Ιουνίου το ΕΣΡ είχε απευθύνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας σύσταση για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και του σεβασμού στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενώ την 1η Ιουλίου το ΕΣΡ με νέα του επιστολή εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών ως προς την ισομερή μετάδοση των απόψεων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.
Το Συμβούλιο επανήλθε με νέα του οδηγία στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας "κατά τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μην μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας".
Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρεπόταν και η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με "προδημοψηφισματικό περιεχόμενο", πράγμα που δεν τηρήθηκε αν και πραγματοποιήθηκαν σχετικές συστάσεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ήδη διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για τον τρόπο που τα κανάλια κάλυψαν το θέμα του δημοψηφίσματος μετά από εισαγγελική παρέμβαση.
Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο από τον τρόπο που προέβαλαν το θέμα παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία.
Τέλος και η Βουλή θα εξετάσει ενδεχόμενες παραβιάσεις των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου