Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΤ: Νέα μείωση του ELA προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Στα 87,9 δισ. ερώ από 88,9 δισ. ευρώ

Κατά 1 δισ ευρώ αποφάσισε να μειώσει την έκτακτη χρηματοδότηση της μέσω του ELA στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδρίασε χθες. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το συνολικό ποσό χορήγησης στα 87,9 δισ ευρώ από 88,9 δισ ευρώ που ήταν πριν.
Το γεγονός καταδεικνύει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μικρότερες ανάγκες και ότι η μικρή αυτή μείωση δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η μείωση του ορίου του ELA αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τη μείωση της αβεβαιότητας και τη σταθεροποίηση των καταθετικών ροών.

Ακολουθεί το ανακοινωθέν της ΤτΕ:
«Στις 6 Οκτωβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 87,9 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου