Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Aυτοί είναι οι Βρετανοί μάνατζερ που θέλουν να γίνει "Brexit"



Οι μεγαλύτεροι επενδυτές και τα πιο σημαντικά διοικητικά στελέχη των επιχειρήσεων του City του Λονδίνου προειδοποιούν πως ένα Brexit θα έχει τεράστια αρνητικές επιπτώσεις: εμπορικό χάος, μειωμένες ευκαιρίες για εμπόριο και μία πτώση του ρόλου του City ως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Ο επενδυτής Richard Tice, όμως, υπογραμμίζει πως αυτά τα άτομα δεν ομιλούν εκ μέρους του.

"Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι στο να μένεις σε κάτι το οποίο είναι, ειλικρινά, ψόφιο και δε βοηθά τους πολίτες του", ανέφερε ο Tice, CEO της Quidnet Capital Partners.

Ο αδύνατος 51χρονος ο οποίος προέρχεται από τα Midlands της Αγγλίας του οποίου η εταιρία μανατζάρει περίπου κεφάλαια ακινήτων αξίας 756 εκατομμυρίων δολαρίων (500 εκατ. στερλίνες), υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Μία διετία στο Παρίσι τη δεκαετία του '90 τον έπεισε πως η Βρετανία και η υπόλοιπη, "χερσαία" Ευρώπη έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες κουλτούρες, και πως η χώρα του δεν έχει να χάσει τίποτα εάν διαβεί μόνη της το δρόμο.

Ο Tice ανήκει σε αυτό το μικρό γκρουπ των επιφανών φιγούρων του χρηματοοικονομικού τομέα που ανοικτά υποστηρίζουν μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Άλλοι λένε πως θα υποστηρίξουν το Brexit εάν ο πρωθυπουργός David Cameron δεν διαπραγματευτεί τις ριζικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ της χώρας και της υπόλοιπης Ευρώπης – Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ πιο φονταμενταλιστικές από όσο θέλει ο ίδιος ο Cameron.

O πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε τις απαιτήσεις του την Τρίτη, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τους κανόνες πρόνοιας για τους πρόσφυγες, την μείωση του βάρους των κανόνων στις επιχειρήσεις, και την δυνατότητα για τη Βρετανία να διαλέξει να μην συμπεριληφθεί σε μία "ολοένα και πιο στενή συνένωση". Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πιστεύει στην παραμονή σε μία μεταρρυθμισμένα ΕΕ και πως κάτι τέτοιο θα ήταν "σαφέστατα για το εθνικό συμφέρον της χώρας". Η Κομισιόν άμεσα έκανε δριμύτατη κριτική όσον αφορά τα σχόλια του Cameron για τους πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα σε μεγάλες επιχειρήσεις, ένα Brexit παρουσιάζει ιδιαίτερη μειοψηφία σε γκάλοπ του Απριλίου-Μαΐου 1.259 μελών του Institute of Directors business, το οποίο ανέφερε πως 2/3 συμφωνούν πως τα οφέλη της παραμονής ξεπερνούν τα αρνητικά. Μεταξύ των μεγάλων εταιριών και μόνο, το δείγμα αυτό βρέθηκε στο 71%.



Παρόλα αυτά οι διχασμοί αυτοί αποδεικνύουν πως ο Cameron δεν μπορεί να βασιστεί στην ομόφωνη υποστήριξη της εταιρικής κοινότητας στην καμπάνια του για να κερδίσει υποστηρικτές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αποζητά. Αυτός και ο ΥΠΟΙΚ George Osborne αναφέρουν πως η καμπάνια για την παραμονή θα γίνει μόνο εάν η δύναμη επιστρέψει στα χέρια του Λονδίνου παρά των Βρυξελλών.

"Ο Cameron πρέπει να ανησυχεί πως έχει απέναντί του αυτό το γκρουπ των πολύ, πολύ καλά χρηματοδοτούμενων αντιπάλων",ανέφερε ο Richard Whitman, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο University of Kent. "Όχι μόνο έχουν βαθιές τσέπες αλλά έχουν και πολλά κίνητρα".

Πλούσιοι ή όχι, οι τραπεζίτες του Brexit κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα των ηγετών των επιχειρήσεων που θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενων και του πρώην προέδρου της Marks & Spence, και πρόεδρο της BAE Systems Roger Carr. Πολλά παγκόσμια ιδρύματα όπως η Citigroup και η Deutsche Bank έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για μία παραμονή.

Αυτοί που τουλάχιστον σκέπτονται ένα Brexit συνήθως δουλεύουν σε μικρότερες και λιγότερο διεθνείς επιχειρήσεις. Αναφέρουν πως οι απόψεις τους είναι αντιπροσωπευτικές του κοινού και του συνόλου της βρετανικής οικονομίας.

Ο Howard Shore, ανώτατο στέλεχος της Shore Capital αναφέρει πως ένα Brexit θα επιτρέψει στη Βρετανία να ξαναχτίσει την επιχειρηματική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '80 όταν η Θάτσερ απορρύθμισε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Με 150 εργαζόμενους και περίπου 800 εκατ. στερλίνες στο χαρτοφυλάκιό της, η εταιρία δεν είναι μικρή, αλλά είναι αρκετά μικρή για να "νιώθει" το "χτύπημα" των ρυθμίσεων που λαμβάνουν πολύ χρόνο.

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο Shore χρηματοδότησε ένα γκάλοπ 601 ηγετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακάλυψε πως το 41% εξ'αυτών αναφέρουν πως η ΕΕ εμποδίζει την επιχείρησή τους. Η μεγάλη πλειονότητα θέλουν την επιστροφή των δυνάμεων και δικαιωμάτων από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, ενώ 40% υποστήριξαν την ιδέα μετατροπής της ΕΕ σε λιγότερο ενσωματωμένη περιοχή ελεύθερου εμπορίου, κάτι το οποίο θα ήταν απίθανο βάσει των απόψεων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το 14% ήταν υπέρ ενός Brexit γενικότερα.



Ο Shore βρίσκει σύμμαχό του τον Crispin Odey. O manager ο οποίος έχει φοιτήσει στο Harrow και στην Οξφόρδη, και ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια το κόμμα των Συντηρητικών με δωρεές αναφέρει πως το ερώτημα έγκειται στο αν "θέλουμε να είμαστε μέρος μίας Ευρώπης που μας μακελεύει". Όπως και ο Shore, o Οdey του οποίου η Odey Asset Management διαχειρίζεται 11 δισ. δολάρια, μνημονεύει όπως τα λέει, την χρυσή εποχή της χαμηλής ρύθμισης των χρηματοοικονομικών και την επιτυχία αυτής της πολιτικής.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για πόσο ο Odey και οι "φίλοι" του θα χρειαστεί να ζυγίζουν τα καλά και τα άσχημα της παραμονής ή του Brexit. O Cameron έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017, αλλά πολλοί τον πιέζουν να το κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα.

Στο ενδιάμεσο,και οι δύο μεριές οργανώνονται. Οι υπέρμαχοι της ΕΕ έχουν μαζευτεί πίσω από ένα γκρουπ το οποίο ονομάζεται Britain Stronger in Europe, ενώ αυτοί που υποστηρίζουν το Brexit υποστηρίζουν δύο γκρουπ: Vote Leave και Leave.EU. To Βusiness for Britain, ένα λόμπι το οποίο υποστηρίζει το Vote Leave έχει αρκετούς μάνατζερ του City στα μέλη του όπως ο Oliver Hemsley (Numis Securities) και ο Roger Bootle (Capital Economics).

Aκόμη και στην πλευρά ενάντια στο Brexit υπάρχει θέληση να αλλάξει η σχέση μεταξύ Βρετανίας-Ευρώπης. "Βρετανοί και Ευρωπαίοι συμφωνούν πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελαστική, πιο ανταγωνιστική", ανέφερε ο Carr, πρόεδρος της BAE Systems, ο οποίος υπογράμμισε τις αργές κινήσεις της ΕΕ για την άρση των εμπορικών εμποδίων για τις υπηρεσίες και την ψηφιακή οικονομία της περιοχής.

Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένες αβεβαιότητες εάν ψήφιζε για να βγει από μία ένωση η οποία έχει χαρακτηρίζει την πολιτική και οικονομική ζωή της εδώ και 40 χρόνια. Εκατομμύρια Ευρωπαίων οι οποίο ζουν αυτή τη στιγμή χωρίς visa στην Βρετανία θα πρέπει να εισέλθουν στο νέο σύστημα μετανάστευσης, ενώ θα πρέπει να βρεθεί και μία τελειωτική συμφωνία με τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να πεπειστούν πως το City, το δυναμό αυτό που συγκρατεί την καρδιά της οικονομίας της χώρας θα παραμείνει θελκτικό εάν βρίσκονται εκτός του μεγαλύτερου οικονομικού μπλοκ του κόσμου.

"Το Λονδίνο δεν εμφανίστηκε δια μαγείας. Είναι μέρος αυτής της μεγάλης, διεθνούς αγοράς των 500 εκατομμυρίων πλούσιων καταναλωτών", ανέφερε ο Alan Houmann, επικεφαλής των κυβερνητικών υποθέσεων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Citigroup του Λονδίνου. "Επενδύουμε εδώ για έναν πολύ καλό λόγο και είμαστε πολύ υπέρ αυτού που έχουμε".

Ο Tice, από τη μεριά του, αναφέρει πως η μετάβαση μπορεί να γίνει χωρίς να ανατραπεί η οικονομία. Ο πρώην επικεφαλής της CLS Holdings Plc, αναφέρει πως το Brexit "είναι πολύ απλή υπόθεση" στην οποία η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με μία ξεχωριστή Βρετανία σε ένα ή δύο χρόνια. "Δεν νομίζω πως θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν είναι κάτι κατακλυσμικό", ανέφερε ο Tice.

O ίδιος κάνει τα πάντα έτσι ώστε να γίνει το Brexit. Είναι συν-επικεφαλής του Leave.EU και αναφέρει πως έχει δώσει σημαντική χρηματοδότηση στο γκρουπ. Αλλά τα έχει παρατήσει στο να προσπαθεί να βρει συμμάχους στις μεγάλες τράπεζες. "Προσπαθήσαμε", είπε. "Αλλά δεν μπορούν να το φανταστούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου