Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η Πορτογαλία αναζητεί και πάλι πρωθυπουργό

Έντεκα ημέρες μετά από το κάλεσμα του Προέδρου της χώρας Anibal Cavaco Silva για σταθερότητα τη στιγμή που όρκιζε την κυβέρνηση μειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho καταψηφίστηκε από μία όχι και τόσο δεμένη συμμαχία αριστερών κομμάτων. Τώρα ο αρχηγός του κράτους πρέπει να δει τί θα κάνει.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Antonio Costa προτρέπει τον Silva να του επιτρέψει να ηγηθεί μίας κυβέρνησης μειοψηφίας με την υποστήριξη του Αριστερού Μπλοκ, του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι είναι και οι σύμμαχοί του ενάντια στον Coelho. Αλλά ο 76χρονος μπορεί να ψάξει και κάτι εναλλακτικό, ή να ζητήσει από το πρώην μέλος του κόμματός του, Coelho, να συνεχίσει ως επιστάτης.

Ο Coelho, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση της μεταβατικότητας, έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον Πρόεδρο. Ο πορτογαλικός νόμος απαγορεύει τις επαναληπτικές εκλογές μέχρι να περάσουν έξι μήνες από τις προηγούμενες.

Αν και οι Σοσιαλιστές έχουν μικρότερο μερίδιο στη Βουλή από την συμμαχία του Coelho, ο Costa ανέφερε πως οι σύμμαχοί του του υποσχέθηκαν πως θα έχει σταθερή πλειοψηφία. Ο ίδιος υποσχέθηκε να αναστρέψει μερικά από τα μέτρα λιτότητας τα οποία ζήτησαν οι δανειστές της Πορτογαλίας ως προαπαιτούμενα για το μνημόνιο του 2011.

Ο Costa ανέφερε πως "Το Κοινοβούλιο μίλησε. Η θέλησή του είναι ξεκάθαρη. Ο Πρόεδρος έχει το λόγο". Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας ο Πρόεδρος αναθέτει τον πρωθυπουργό μετά από συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής. Ο Πρόεδρος της χώρας δεν έχει αναφέρει ακόμη πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου