Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Μπορεί η Πορτογαλία να γίνει η νέα... Ελλάδα;

Η αποχωρούσα κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει μία βασική συμβουλή για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας: Εάν δεν συμμορφωθείς με τους κανονισμούς προϋπολογισμού που έχει θέσει η Ευρώπη, θα έχεις την μοίρα της Ελλάδας.
Μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού Pedro Passos Coehlo – κατόπιν ψηφοφορίας στη Βουλή – η χώρα των 11 εκατ. κατοίκων περιμένει τον πρόεδρο Anibal Cavaco Silva να ορίσει τον διάδοχό του. Οι αρχηγοί των Σοσιαλιστών – το μεγαλύτερο κόμμα της νέας συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί – έχουν ψηφίσει υπέρ την κατάργηση ορισμένων μέτρων λιτότητας, τα οποία επιβλήθηκαν ως αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας, αλλά και για ευθυγράμμισε με τους κανόνες της Ε.Ε.

«Δυστυχώς, το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις την πρόσφατη ιστορία ενός από τους εταίρους σου στην Ευρζώνη, της Ελλάδας και το κόστος που υπήρξε μετά την κόντρα με την λιτότητα και την εναντίωση στους κανόνες της Ευρωζώνης, προκειμένου να δεις τις επιπτώσεις», τόνισε η υπουργός Οικονομικών, Maria Luis Albuquerque, λίγο πριν την κρίση ψηφοφορία στη Βουλή. Και προσέθεσε: «Τι κέρδισαν; Περισσότερη ύφεση, περισσότερο φτώχεια, περισσότερη ανεργία και μεγαλύτερη εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Ο κ. Coelho «πέρασε» από τους ύμνους για την αποκατάσταση της οικονομίας και την επανεκλογή του, στην ταπείνωση να μείνει στην εξουσία μόνο ελάχιστες ημέρες. Με δεδομένες και τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, αυτό που συμβαίνει στην Πορτογαλία αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι αισθάνονται μετά από χρόνια εφαρμογής σκληρών μέτρων.

«Η Πορτογαλία δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας», υποστήριξε ο Mario Centeno, σοσιαλιστής βουλευτής και οικονομολόγος.

«Το να ξεσπάσει μία ισχυρή πορτογαλική κρίση δεν είναι πιθανό», σπεύδει να εκτιμήσει ο Holger Schmieding, οικονομολόγος του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Berenberg Bank και προσθέτει: «οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ως εκ τούτου διαφέρουν πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, να κοντραριστούν με την Ευρώπη».

Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο δυσκολιών στην εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής έχει θέσει σε επαγρύπνηση τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό συνέβη με τον Fitch, ο οποίος φρόντισε να δημοσιοποιήσει ένα προειδοποιητικό report για την Πορτογαλία.

Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα καταφθάνει σε μία περίοδο όπου το χρέος αυξάνει. Η Κομισιόν εκτίμησε ότι το πορτογαλικό χρέος θα φθάσει φέτος στο 128% του ΑΕΠ, από το 130% που ήταν το 2014. Η αξιολόγηση της χώρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.



Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Antonio Costa πιέζει τον πρόεδρο Silva να ορίσει αυτόν ως τον επόμενο πρωθυπουργό. Όμως ο 76χρονος πρόεδρος της Πορτογαλίας μοιάζει να αναζητά μία εναλλακτική λύση ή ακόμη και να ζητήσει από τον κ. Coehlo να παραμείνει πρωθυπουργός.

Άλλωστε, βάσει του πορτογαλικού εκλογικού νόμου, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες εκλογές πριν περάσουν έξι μήνες.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχει πέσει. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου γίνονται κανονικά, καθώς ο κ. Silva πραγματοποιεί συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και κορυφαίες εργοδοτικές οργανώσεις πριν ανακοινώσει την απόφασή του.

Πάντως, ενώ αυτή τη φορά οι σοσιαλιστές οδήγησαν τον Coehlo σε πτώση, στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργό τον είχαν στηρίξει σε αρκετές περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο Costa έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να άρει τις μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και να στηρίξει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Υποστηρίζει ότι μπορεί να το πράξει διατηρώντας το έλλειμμα χαμηλότερα από το το 3% του ΑΕΠ έως το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου