Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ESMA: Ορθή η ελληνική απόφαση για την απαγόρευση του short selling σε τραπεζικές μετοχές

Ως ορθή χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση του shrort selling για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (ESMA), σε δηλώσεις του στο CNBC.
Ο κ. Steven Maijoor, τόνισε στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση», ενώ η απαγόρευση πραγματοποιήθηκε από οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είχαν λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρώπη, καθώς παραμένει η αστάθεια στην ελληνική αγορά.

«Το βασικό κριτήριο (σ.σ.: προκειμένου να επιβληθεί η απαγόρευση) είναι εάν υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα του συστήματος. Η Ελλάδα αποδεικνύει πόσο ορθό είναι αυτό το κριτήριο», τόνισε ο κ. Maijoor.

Υπενθυμίστηκε ότι η απαγόρευση του short selling στις μετοχές πέντε ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Alpha Bank και Eurobank) έχει παραταθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου, με δεδομένη την έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ESMA έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση.

Μάλιστα ο κ. Maijoor δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση της απαγόρευσης, με δεδομένο και το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου