Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Το ράλι στις ρωσικές μετοχές «καλεί» τους επενδυτές να επιστρέψουν

Οι επενδυτές οι οποίες εγκατέλειψαν τη Ρωσία, εξαιτίας της πτώσης στην τιμή του μαύρου χρυσού αλλά και στο εμπάργκο της Δύσης, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφθούν, με δεδομένο ότι οι ρωσικές μετοχές έχουν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις μεταξύ αυτών των αναδυόμενων αγορών.

Προσαρμοσμένες στα τρέχοντα επίπεδα κινδύνου, οι ρωσικές μετοχές έχουν εμφανίσει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 10 αναπτυσσόμενων αγορών που είναι «εισηγμένες» στον αντίστοιχο δείκτη MSCI, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Παράλληλα ο βασικός δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου Micex, διαπραγματεύεται με P/E 5,2, δηλαδή το χαμηλότερο μεταξύ των βασικών δεικτών των αναδυόμενων αγορών.

Οι μετοχές αναδυόμενων αγορών έχουν ενισχυθεί κατά 1% σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που άγγιξαν φέτος, εξαιτίας της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου. Η συνέπεια για τη Ρωσία, όπου το πετρέλαιο είναι το βασικό εξαγώγιμο προϊόν και αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων, είναι ο βασικός δείκτης της αγοράς της να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.



«Η Ρωσία είναι η αγορά στην οποία καταγράφεται το καλύτερο ριμπάουντ μεταξύ των αναδυόμενων, καθώς είναι και η αγορά που έχει δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα», σημειώνει ο David Hauner, αναλυτής της Bank of America, ο οποίος δηλώνει, πλέον, αισιόδοξος για την πορεία των ρωσικών μετοχών.

Η συνολική απόδοση του δείκτη Micex έχει ενισχυθεί 6,6% το 2016, με την αντίστοιχη απόδοση στις βραζιλιάνικες μετοχές να έχει ενισχυθεί 13% και τις τουρκικές κατά 7,6%.

Η σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου και η αισιοδοξία ότι η Κίνα θα αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα στήριξής της για την οικονομία, οδήγησε στην επιστροφή της επενδυτικής αισιοδοξίας για τις αναδυόμενες αγορές. Έτσι η Bank of America χαρακτηρίζει, πλέον, ως «εποικοδομητικές» τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ενώ στο παρελθόν καλούσε τους επενδυτές να είναι «προσεκτικοί» με αυτές.

«Η ρωσική αγορά εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό», τονίζει ο Brian Jacobsen, διαχειριστής κεφαλαίων στην Wells Fargo Funds, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 2,42 δισ. δολαρίων.

Ο Jacobsen από τον Νοέμβριο εξέταζε την επιστροφή σε επενδύσεις σε ρωσικές μετοχές, ενώ τον Δεκέμβριο συνέστησε «ελαφρώς υπέρβαρη» σύσταση γι' αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου