Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η φρενίτιδα στο gaming με τίτλο World of Tanks και ο Κροίσος από τη Λευκορωσία

Την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε τα τανκς στην Κόκκινη Πλατεία τον περασμένο Μάιο για να τιμήσει την επέτειο της μεγαλειώδους νίκης της Ρωσίας επί των Γερμανών Ναζί στις 8/5/1944, χιλιάδες παίκτες video games σε όλη τη Μόσχα είχαν μόλις τελειώσει τους εορτασμούς για τον θρίαμβο που πέτυχαν σε μια δική τους επική μάχη.


Σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, που συνήθως φιλοξενεί σόου της Μαντόνα, της Μπιγιονσέ και των Metallica, ορδές εικονικών πολεμιστών επάνδρωσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που καταλάμβαναν το δάπεδο του Σταδίου για να δώσουν τη μάχη στο πλευρό των Συμμάχων ή των Δυνάμεων του Άξονα. Λαμπερές πορτοκαλί λάμψεις βγήκαν από κανόνια που απεικόνισαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προς τέρψη του συγκεντρωμένου πλήθους.
Το τουρνουά που έφερε τον τίτλο «Πορτρέτα Νίκης» είχαν χορηγό το video game «World of Tanks» και σηματοδότησε την κορύφωση της δόξας του δημιουργού του, του Λευκορώσου, Victor Kislyi, μέσω του ιδιότυπου αυτού «παντρέματος» της ιστορίας με την τεχνολογία. Δυο δεκαετίες νωρίτερα, ο Kislyi άρχισε να «συγχωνεύει» τα δυο πάθη του στο οικογενειακό διαμέρισμα στο Μινσκ, με τη βοήθεια του αδελφού του και τελικά δημιούργησαν την εταιρεία τους, τη Wargaming Pcl, που τελικά έγινε ένας κολοσσός της τάξης των 150 εκατ. χρηστών.
wt
Η προσπάθειά τους αποτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, ενώ η καθαρή περιουσία του 39χρονου Kislyi, ανέρχεται σε 1 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά και περιορίστηκε να πει ότι ζει μια πολύ λιτή ζωή και ποτέ δεν έχει αποπειραθεί να βάλει ένα νούμερο στην περιουσία του.

«Το World of Tanks έχει δημιουργήσει μια δική του υποκουλτούρα και αυτό είναι το πιο σημαντικό», αναφέρει ο Oleg Shpilchevsky, επικεφαλής της μονάδας gaming τηου ομίλου Mail.Ru με βάση τη Μόσχα και δημιουργός του Armored Warfare: Project Armata, ενός ανταγωνιστικού προϊόντος που πήρε την ονομασία του από το πλέον σύγχρονο πραγματικό τανκ της Ρωσίας.
wt1
Ο Kislyi διατηρεί τον έλεγχο του 64% της Wargaming με έδρα την Κύπρο, ενώ ένα 25,5% ελέγχεται από τον πατέρα του, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου του 2013.
Η επιχείρηση έχει 4.000 εργαζόμενους σε τέσσερις ηπείρους και έσοδα 590 εκατ. δολ. για το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα πάντα άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 στο εργαστήριο του πατέρα του Kislyi, ακριβώς όταν άρχισε να φυλλορροεί η Σοβιετική Ένωση. Τότε ήταν που έπαιξε το πρώτο του video game, σε έναν παλιό κομπιούτερ και αμέσως «κόλλησε».
Με το πνεύμα του καπιταλισμού να βρίσκει έρεισμα ανάμεσα στη μετακομμουνιστική νεολαία της Ρωσίας, ο Kislyi άρχισε να ετοιμάζεται για το πανεπιστήμιο και σκεφτόταν να ειδικευτεί στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο πατέρας του τον έπεισε να στραφεί στη φυσική γιατί τη θεωρούσε καλύτερη για την πνευματική ανάπτυξη. Το πραγματικό του πάθος όμως παρέμεναν τα video games. Το αγαπημένο του ήταν το Civilization, ένα παιχνίδι στρατηγικής που πρωτοβγήκε το 1991.
«Απέτυχα σε ένα από τα μαθήματα που έδινα εξαιτίας αυτού», θυμάται.
civilisation
Civilization
Το World of Tanks έχει 400 μοντέλα αληθινών οχημάτων του 20ου αιώνα, από German Panther και Soviet T-34 μέχρι αμερικάνικα Sherman και βρετανικά Cromwell. Το παιχνίδι έγινε αμέσως επιτυχία όταν βγήκε στην αγορά για P/C το 2010, ενώ η έκδοση του Great Patriotic War (ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι γνωστός και με αυτό το όνομα στη Ρωσία) σκορπίζει ρίγη εθνικής περηφάνιας.
wt5

Τρία χρόνια μετά, η δημιουργία του Kislyi μπήκε στα βραβεία Γκίνες, καθώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών σε έναν σέρβερ την ίδια στιγμή.
Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 110 εκατ. ενεργούς χρήστες, πάνω δηλαδή από το 1/3 τηw πρώην Σοβιετικής Ρωσίας και της Ευρώπης και μπορεί να παιχτεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, μεταξύ τους στο Xbox One της Microsoft και στο PS4 της Sony, καθώς και σε κινητά τηλέφωνα.
Το World of Tanks είναι το μεγαλύτερο online παιχνίδι πολλαπλών παικτών, στο οποίο οι παίκτες παίζουν με πολεμικές μηχανές και όχι με χαρακτήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου