Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τι έδειξε η αυτοψία στους 80 αλυσοδεμένους «αντάρτες» του Φαλήρου

ti-edeikse-i-autopsia-stous-80-alusodemenous-antartes-tou-falirou

Ποια θα είναι η τύχη των σκελετών των 80 σφαγιασθέντων αριστοκρατών του 7ου αι. π. Χ. θύματα των σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων της εποχής - όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις - στο μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικό εύρημα του Δέλτα Φαλήρου; Το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα πρόσφατα ευρήματα με τους «80 αλυσοδεμένους αριστοκράτες αντάρτες» (που σημειωτέον βρέθηκαν μόλις μισό μέτρο κάτω από το αρχαίο έδαφος) και τα σχόλια περί απουσίας συγκίνησης από την Πολιτεία έκαναν τον ... θαύμα τους.

 Ενεργοποίησαν την Πολιτεία που αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φάνηκε να δείχνει και ιδιαίτερα μεγάλη συγκίνηση στην παρουσίαση του ευρήματος. Και ήταν η διενέργεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 14 Απριλίου που υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ομαδικού τάφου και τη ανάγκη λήψης αποφάσεων.

Η αυτοψία έγινε προκειμένου το ΚΑΣ να ενημερωθεί και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει για την διαχείριση του θέματος. Οπως πληροφορούμαστε από το υπουργείο, αυτή είναι τακτική που ακολουθείται από το Συμβούλιο σε μείζονος σημασίας ευρήματα.


Οι εμπειρογνώμονες
Μεταξύ των ζητημάτων που εγείρονται από το πρόσφατο εύρημα των 80 νεκρών με σιδηρά δεσμά στα χέρια (που ήρθε στο φως περίπου 20 μέρες νωρίτερα) είναι αν θα συνεχιστεί η ανασκαφή - σημειωτέον με τα ίδια μέσα διότι το Ιδρυμα Νιάρχος έχει δεχτεί να εξαιρέσει το χώρο από τις δεντροφυτεύσεις του, όχι, όμως, και να συμμετάσχει στην ανασκαφή, αν θα μετακινηθούν οι σκελετοί για να πάψουν να είναι εκτεθειμένοι στη φθορά ακόμα κι αν θα γίνει επιτόπιο Μουσείο.

Η σπουδαιότητα του ευρήματος που υπογράμμισε η αυτοψία στάθηκε η αιτία να ακολουθήσει μάλιστα και σύσκεψη όπου τα μέλη του Συμβουλίου εκτιμώντας ότι για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πολύ σημαντικού θέματος απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση, ζήτησαν να έχουν την άποψη εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι να εισηγηθούν σχετικά, προκειμένου να εξετασθεί η υπόθεση σε αμέσως επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου. Σ' αυτό το σημείο έμπειροι του αρχαιολογικού ρεπορτάζ αναρωτιούνται: Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν θεωρούνται έχουν ικανή επιστημονική επάρκεια ώστε να επιστρατευθούν κι άλλοι; Ιδωμεν...
Τάφος από μια εποχή γεμάτη συγκρούσεις και αίμα
Ως γνωστόν, ο τάφος παραπέμπει στα χρόνια που η Δημοκρατία δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί, που οι αριστοκράτες πολεμούσαν μεταξύ τους για την εξουσία με μάχες γεμάτες αίμα. Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα συγκεκριμένα παραπέμπει στο «Κυλώνειον άγος», την οργή των θεών για την εκτέλεση των ανδρών που κατέφυγαν ως ικέτες στον Παρθενώνα. Ο λόγος για τους οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ολυμπιονίκη Κύλωνα τον 7ο αιώνα π.Χ. οι οποίοι παρ' ότι κατέφυγαν ως ικέτες σφαγιάστηκαν από τους αντιπάλους τους. Εντοπίστηκε εκεί όπου όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων υπό τη διεύθυνση της κ. Στέλλας Χρυσουλάκη.
Εως τώρα έχουν εντοπιστεί 287 ταφές
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το εύρημα είναι η συνέχεια της Νεκρόπολης του Φαλήρου η οποία κατά τμήματα και κατά περιστάσεις ανασκάπτεται από το 1911. Οι σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 2012 απέδειξαν ότι η νεκρόπολη του Φαλήρου είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και τοποθετείται στον χρονολογικό ορίζοντα από τα μέσα του 8ου έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί συνολικά 287 ταφές, εκ των οποίων 145 είναι οι λεγόμενες ελεύθερες (λακκοειδείς εντός της άμμου), 87 εγχυτρισμοί, 18 ταφικές πυρές, 35 κιβωτιόσχημοι, 1 λάρνακα και 1 ζωική ταφή ιπποειδούς. Εκτός από τις ταφές, που αποτελούν αποκλειστικά κινητά ευρήματα στο εν λόγω σκάμμα της Εσπλανάδας, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κτιστές κατασκευές όπως κιβωτιόσχημοι τάφοι και πλινθόκτιστες ταφικές πυρές. Ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αποτελούν δύο ομαδικές ταφές, οι οποίες αποκαλύπτονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της «Εσπλανάδας». Έχουν αποκαλυφθεί 80 ταφές, πολλοί εκ των νεκρών είναι τοποθετημένοι πρηνηδόν, ενώ οι 36 φέρουν μεταλλικούς κλοιούς στους καρπούς. Δύο μικρά αγγεία που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους σκελετούς δίνουν δυνατότητα χρονολόγησης στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., μία εποχή μεγάλων πολιτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιοχή κατασκευής του έργου εντάσσεται στο φαληρικό Αλίπεδον. Πρόκειται για περιοχή προσχωσιγενή, καθώς ο ποταμός Κηφισός και οι παραπόταμοί του εκβάλουν στον φαληρικό όρμο εναποθέτοντας ιλύ. Η ακτογραμμή κατά την αρχαιότητα εντοπίζεται αμέσως νότια του Αλιπέδου όπου ο όρμος του Φαλήρου αποτελούσε μέχρι τους περσικούς πολέμους τον κύριο λιμένα του άστεως.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου