Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Villa Illisia:Το μυθικό Μέγαρο κι η μυστηριώδης Δούκισσα της Πλακεντίας

villa-illisiato-muthiko-megaro-ki-i-mustiriwdis-doukissa-tis-plakentias

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1785. Λεγόταν Σοφί Ντε Μαρμπουά (Sophie de Marbois, Duchesse de Plaisance) και πήρε τον τίτλο της Δούκισσας της Πλακεντίας μετά το γάμο της με τον Σαρλ Λεμπρέν, δούκα της Πλακεντίας. 

Με το όνομά της έχει συνδυαστεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, δεδομένου του ότι στεγάζεται στο ανάκτορο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 22 που έζησε, μεταξύ άλλων στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτίσματα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια της ιστορικής της διαδρομής ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους



Η ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας είναι τυλιγμένη με μυστήριο. Ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο προέκυψε περί το 1836, όταν στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βηρυτό, πέθανε ξαφνικά, σε νεαρή ηλικία, η κόρη της Δούκισσας, Ελίζα. Στα πρώτα χρόνια της διαμονής της στην Αθήνα, το πρώτο σπίτι, όπου εγκαταστάθηκε η Δούκισσα, ήταν στην οδό Πειραιώς, στο ύψος της τότε πλατείας Λουδοβίκου, κοντά στο σημερινό Μεταξουργείο. Λέγεται ότι εκεί η Δούκισσα ζούσε με το ταριχευμένο πτώμα της μοναχοκόρης της. Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου του 1847, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο αρχοντικό και η μολύβδινη λάρνακα, όπου διατηρούσε η Δούκισσα το λείψανο της νεκρής κόρης της, αποτεφρώθηκε.





Ένα χρόνο μετά την καταστροφή του σπιτιού της οδού Πειραιώς, το 1848, η Δούκισσα της Πλακεντίας ανέθεσε στο διάσημο αρχιτέκτονα της οθωνικής εποχής και στενό φίλο της Σταμάτιο Κλεάνθη (1802 - 1862) την ανέγερση του μεγάρου της στην τότε οδό Κηφισίας που η Δούκισσα το ονόμασε «Βίλα Ιλίσια» (Villa Ilissia), γιατί γειτόνευε με τον Ιλισσό, με θέα προς το αττικό λεκανοπέδιο και τις κορυφές του Λυκαβηττού.



Το Μέγαρο αυτό της Δούκισσας, ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα της εποχής του Όθωνος, αποτελεί ένα από τα εξοχότερα έργα τέχνης του Κλεάνθη. Στο μέγαρο κατοίκησε η Δούκισσα της Πλακεντίας μέχρι το θάνατό της, το Μάιο του 1854. Έχει ταφεί σε αρχαιοπρεπή τάφο σε σχήμα ναΐσκου, σε σχέδια του Σταμάτη Κλεάνθη, σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι της Πεντέλης.





Και είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 και 22 Μαΐου με το ειδικό θέμα «Villa Ilissia: Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας και η διαδρομή του στον χρόνο», το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο θεματικό πλαίσιο «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, λοιπόν, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις 12:00 και στις 18:00 το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα μιλήσει στο κοινό για τη Villa Ilissia. ΄Οσοι πιστοί προσέλθετε...

Την ίδια ημέρα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας μέχρι και τις 31 Μαΐου 2016, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Την Κυριακή 22 Μαΐου θα διεξάγονται δωρεάν ξεναγήσεις ανά μία ώρα στις 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00 σχετικά με το κτήριο της Villa Ilissia.



Πηγή http://www.byzantinemuseum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου