Στην ελεύθερη αγορά του καπιταλισμού, όπως τον έχουμε γνωρίσει στις επιτυχημένες μορφές του (Αγγλία), το κράτος κρατά τον ρόλο του ρυθμιστή προκειμένου να επενδύονται ιδιωτικά κεφάλαια και ολοένα περισσότεροι ιδιώτες να διαθέτουν πρόσβαση σε ισότιμη πληροφόρηση και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη.
Αντίθετα, το μοντέλο που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση όχι μόνο αντιτίθεται σε κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά όπως θα δούμε οι πράξεις κατατείνουν στη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων καθώς τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν επενδύουν όταν υπάρχει σοβαρή εμπλοκή του κράτους στο management των επιχειρήσεων.
Κι αυτό γιατί το κράτος κατέχει την αυξημένη πλειοψηφία των μετοχών και ταυτόχρονα διατηρεί πολλούς δημόσιους υπάλληλους που πληρώνονται από χρήματα φορολογουμένων -νέα έξοδα και χρέος- με συνέπεια να μην προσελκύονται ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Με άλλα λόγια, το κράτος διά της πολιτικής του απαξιώνει την πραγματική αξία εταιρειών που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν. Τα αριθμητικά στοιχεία της απόδοσης των μετοχών κρατικών εταιρειών είναι αποκαλυπτικά: στο τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει 26%, του ΟΛΠ 12%, των ΕΛ.ΠΕ. 32%, της ΕΥΔΑΠ 23%. Αλλά και μετοχές ιδιωτικών εταιρειών έχουν σημαντικές απώλειες, όπως αυτή του ΟΠΑΠ, που έχει χάσει 25% σε ένα τρίμηνο εξαιτίας των ρυθμίσεων για τα παιγνιομηχανήματα. Εξαίρεση σε όλες τις παραπάνω μετοχές αποτελεί αυτή του ΟΛΘ, η οποία σημείωσε άνοδο 5,26%.
Από τα στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο, εξ ου και η χειρότερη επίδοση στον κόσμο με πτώση του Γενικού Δείκτη 29% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Ας δούμε καθεμία από τις προβληματικές περιπτώσεις κρατικών και μη εταιρειών που εξαιτίας πολιτικών και εκκρεμοτήτων δεν προσελκύουν νέα κεφάλαια.
ΔΕΗ: Η ιδιότυπη συμφωνία
Με μια ιδιότυπη συμφωνία με τους δανειστές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνομολόγησε η ΔΕΗ να παραχωρήσει το 100% του Διαχειριστή Ενέργειας στο Δημόσιο, το οποίο θα διατηρήσει το 51% και θα έχει το 100% του νέου ΑΔΜΗΕ. Μετά θα πουλήσει το 20% σε ευρωπαϊκό διαχειριστή και το 29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, «το πρόβλημα είναι η αποζημίωση της ΔΕΗ, η οποία θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ μέσα από αυτή τη λύση που έχουμε επιλέξει και συμφωνήσει με τους δανειστές μας. Πώς θα γίνει αυτή η αποζημίωση; Θα γίνει και με το τίμημα το οποίο θα προέλθει από την αγορά του 20% και του 29%. Η υπόλοιπη αξία θα είναι ένα ποσοστό από τον EBITDA του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου. Αυτό το ποσό δεν θα ξεπερνά το 10% του EBITDA, έτσι ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα στις επενδύσεις που πρέπει να κάνει ο νέος ΑΔΜΗΕ και θα πάει σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να αποζημιωθεί πλήρως η ΔΕΗ, η οποία θα εγγράψει, μετά την πώληση στο Δημόσιο του νέου ΑΔΜΗΕ, αυτή την απαίτηση». Αντικειμενικά, όμως, η ΔΕΗ με χρέος 4,9 δισ. και επισφαλείς απαιτήσεις 2 δισ. ευρώ χάνει ένα περιουσιακό στοιχείο με την πρόβλεψη να αποζημιωθεί μελλοντικά. Συνεπώς, ένας σώφρων επενδυτής δεν μπορεί να ρισκάρει κεφάλαια σε μια υπερχρεωμένη εταιρεία η οποία θα λάβει χρήματα μελλοντικά. Επιπλέον, η απόφαση δεν έχει λάβει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, γεγονός που αντιβαίνει στην εταιρική διακυβέρνηση.
ΟΛΠ: Ο καθείς ζητά και από κάτι
Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ο χρόνος των όσων έχουν συμφωνηθεί τελειώνει, καθώς πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές. Αυτό που δεν τελειώνει ποτέ είναι οι διεκδικήσεις από τους δήμους, από την κεντρική εξουσία και οποιονδήποτε άλλο. Ενώ, λοιπόν, οι ξένοι καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας ζητά να εξαιρεθεί από την πώληση σύμβασης το Πορθμείο Περάματος, ενώ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ζητά αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ξένος επενδυτής θα μειώσει το τίμημα αναλόγως των διεκδικήσεων που θα δοθούν.
ΕΛ.ΠΕ.: Ακαιρη ανάδειξη εκκρεμότητας
Σε μια περίοδο που η εταιρεία πραγματοποιεί ιστορικά κέρδη-ρεκόρ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναγνώρισε χρέος προς το Ιράν για προμήθειες πετρελαίου - καίτοι η διοίκηση είναι υπεύθυνη. Το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές, όταν δεν γνωρίζουν τι και πότε θα πληρώσουν τα ΕΛ.ΠΕ. για το χρέος, να μην επενδύουν. Η διοίκηση, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Στάθης Τσοτσορός, θα διευθετήσει το χρέος σε βάθος 4 χρόνων, σε συνδυασμό με τις νέες προμήθειες αργού που θα γίνουν.
ΟΠΑΠ: Βαρύ το κόστος της φορολογίας
Με μια νέα φορολογία στα τυχερά παιχνίδια αλλά και την καθυστέρηση, έναρξης της επένδυσης των παιγνιομηχανημάτων (VLT's), ο ΟΠΑΠ, δηλαδή οι ιδιώτες της Emma Delta, αναγκαστικά δεν επενδύουν ή οδηγούνται σε δικαστικές διεκδικήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με αυτή την πολιτική απέναντι στον ΟΠΑΠ αποθαρρύνονται νέοι ξένοι επενδυτές. Το πρόβλημα, όμως, της φορολογίας είναι οξύ διότι με βάση τον νόμο του Ιταλού μαθηματικού Παρέτο, το 20% του δικτύου των πρακτορείων αποδίδει το 80% των πωλήσεων. Αποτέλεσμα είναι με τους φόρους να οδηγούνται πρακτορεία σε αφανισμό καθώς οι παίκτες δεν ανακυκλώνουν ή μειώνουν τα χρήματα που παίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου