Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Μαζικό sell off στο Χ.Α.

Σαφώς επηρεασμένο από το διεθνές αρνητικό κλίμα είναι σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων. Στο δυσμενές επενδυτικό κλίμα συμβάλλει και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, η οποία προμηνύεται μακρά και επίπονη.


Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,77% στις 594,31 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 4,24% στις 169,50 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 19,92 εκατ. ευρώ. Καμία μετοχή δεν κινείται ανοδικά, ενώ 37 υποχωρούν και τέσσερις παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά κατά 4,62% στις 40,44 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών δεικτών να υποχωρούν. Ενδεικτικά, η Εθνική σημειώνει απώλειες 6,30% , η Alpha Bank ΑΛΦΑ-6,96% 6,10% , η Πειραιώς 5% και η Eurobank 3,8%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli – Follie εμφανίζει απώλειες 3% , η ΓΕΚ ΤέρναΓΕΚΤΕΡΝΑ-4,61% 4% , η ΔΕΗ ΔΕΗ-7,18% 6% και η Τέρνα Ενεργειακή 5,31%. Πτώση της τάξης του 4% σημειώνει και η μετοχή του Μυτιληναίου. Τα ΕΛΠΕ υποχωρούν παράλληλα, κατά 3,40% και ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-4,20% κατά 3,50%.
Το δυσμενές επενδυτικό κλίμα είναι διάχυτο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν απώλειες άνω του 2% με τον DAX ^GDAXI-3,65% να υποχωρεί κάτω των 10.000 μονάδων και τον FTSE 100 ^FTSE-2,87% κάτω των 6.000 μονάδων. Την αρχή έκαναν οι ασιατικές αγορές, με τα κινεζικά χρηματιστήρια να σημειώνουν πτώση άνω του 7% και τις αρμόδιες αρχές να διατάσσουν την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών.
Στην εσωτερική ειδησεογραφία, μέρες του περασμένου Ιουνίου αρχίζει να θυμίζει η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με βασικό διακύβευμα την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
Την ώρα που η πλευρά των δανειστών έχει από χθες στα χέρια της την κυβερνητική πρόταση, στον διεθνή Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα (Forbes, Guardian, FAZ, Telegraph) τα οποία μιλούν για επερχόμενη σύγκρουση με αφορμή το ασφαλιστικό, επαναφέροντας σενάρια για Grexit. Σε κάποια μάλιστα εξ αυτών παρουσιάζεται ως η μοναδική λύση για να βγει η χώρα από τη βαθιά ύφεση και λιτότητα.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου με εντεκαμελή αποστολή, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, για την «τελική αναμέτρηση», όπως λένε οι πληροφορίες. Σύμφωνα μάλιστα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά εμπειρία στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ «αναμένεται να έρθει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα» και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, ενώ και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί «δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν σε σημαντικό βαθμό από τις θέσεις του Ταμείου».
Βασικά αγκάθια μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των δανειστών αναμένεται να είναι τόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης, όσο και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου